English
Ελληνικά
 
 

Τα πορίσματα του 2006

Μετά το πέρας των τριήμερων εργασιών της 1ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψη Ηπειρωτών Εξωτερικού που έλαβε χώρα στην πόλη των Ιωαννίνων, από τις 28 έως τις 30 Ιουλίου 2006, στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Du Lac, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, προέκυψε ως γενική εκτίμηση, ότι η διεξαγωγή της Συνδιάσκεψης αυτής υπήρξε γεγονός ιστορικής και αποφασιστικής σημασίας για την ποιοτική ανάδειξη της πορείας της Νεώτερης Ηπειρωτικής Αποδημίας (από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα), αφού επιδίωξε να φέρει για πρώτη φορά σε γόνιμη επικοινωνία, τόσο σε διαρθρωτικό, όσο και οργανωτικό επίπεδο, τις τέσσερις γενιές των Αποδήμων Ηπειρωτισσών και Ηπειρωτών των πέντε Ηπείρων.

Η σύσταση της συλλογικής αυτής διεργασίας εξειδικεύεται κατάλληλα, μέσα από τις ακόλουθες αποφάσεις - πορίσματα που προέκυψαν από την διεξαγωγή της 1ης παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ηπειρωτών Εξωτερικού:

Ως προς τις αποφάσεις:

  1. Αποφασίστηκε, ομόφωνα, σε συνάντηση κορυφής, μεταξύ όλων των συμμετεχόντων στην Συνδιάσκεψη αυτή, Προέδρων των Ομοσπονδιών και Ανεξαρτήτων Συλλόγων Αποδήμων Ηπειρωτισσών και Ηπειρωτών των πέντε Ηπείρων, η αποδοχή της πρότασης για την ίδρυση ενός διαρκούς Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, καθώς και της υπερψήφισης του παρόντος Καταστατικού του.
     
  2. Από την ολομέλεια της πρώτης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ηπειρωτών Εξωτερικού ψηφίστηκε ομόφωνα και συμπεριελήφθη στο Καταστατικό του Π.Σ.Η.Ε. ως στρατηγικός στόχος της λειτουργίας και των δράσεών του, ο αυτόνομος, καθώς και μέσα από την συμμετοχή του στο Σ.Α.Ε., συνταγματικά θεσμοθετημένος συμβουλευτικός, γνωμοδοτικός, διεκδικητικός, και λειτουργικός ρόλος του για την ανάπτυξη και ευημερία της Μητέρας Πατρίδας, της Ηπείρου ειδικότερα καθώς και του συνόλου του Απόδημου Ελληνισμού.

Ως προς τα Πορίσματα:

Μέσα από τον διεξοδικό διάλογο και τις άρτια συγκροτημένες προτάσεις τόσο των συμμετεχόντων φορέων - συλλογικοτήτων, όσο και των εισηγητών που πήραν μέρος στην Συνδιάσκεψη αυτή, προέκυψαν και αξιολογήθηκαν ως ισότιμης και βαρύνουσας σημασίας για την μελλοντική λειτουργία και δράση του Π.Σ.Η.Ε. τα ακόλουθα έξι πορίσματα:

  1. Η γόνιμη συνεργασία του Π.Σ.Η.Ε. με όλες τις υπάρχουσες συλλογικότητες - φορείς των ημεδαπών και αλλοδαπών Ηπειρωτικών Συσσωματώσεων, ανάλογα με την ιεραρχημένη και ειδική ιστορική και κοινωνική - πολιτισμική ταυτότητα, λειτουργία και δράση τους. Το Π.Σ.Η.Ε. εκτιμά ιδιαίτερα το γεγονός, ότι οι Απόδημοι Ηπειρώτες του Εξωτερικού αντιπροσωπεύτηκαν μέχρι σήμερα ιστορικά και λειτουργικά μέσα από τις δράσεις της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας και εκφράζει μέσα από το συγκεκριμένο πόρισμα του οφειλόμενου φόρο τιμής.
     
  2. Η πορεία της γειτονικής Αλβανίας προς την Ε.Ε περνά μέσα από το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ατομικών, πολιτικών, πολιτιστικών, θρησκευτικών, εκπαιδευτικών ) της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία!
     
  3. Η ολομέλεια της Συνδιάσκεψης αποδέχεται πανηγυρικά και χαιρετίζει με αισθήματα αισιοδοξίας την σύναψη συμφωνίας μεταξύ του Π.Σ.Η.Ε. και του Παν/μίου Ιωαννίνων για τη δημιουργία τμημάτων νέων Απόδημων Ηπειρωτών με στόχο την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και της διαχρονικής εξέλιξης του ελληνικού πολιτισμού.
     
  4. Η ολομέλεια της Συνδιάσκεψης χαιρετίζει την συνεργασία του Π.Σ.Η.Ε. με το Παν/μίο Ιωαννίνων για το σχεδιασμό και την εκπόνηση Ερευνών και Μελετών με θέμα την καταγραφή, καθώς και τη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Δικτύου Αποδήμων Ηπειρωτισσών και Ηπειρωτών των πέντε Ηπείρων επιστημόνων και ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, με στόχο της προαγωγή της επιστημονικής έρευνας και ευρύτερα του ηπειρωτικού πολιτισμού που θα συμβάλλει στην ευημερία και την ανάπτυξη της Ηπείρου και της διασποράς του ηπειρωτικού ελληνισμού.
     
  5. Η ολομέλεια της Συνδιάσκεψης χαιρετίζει την συνεργασία του Π.Σ.Η.Ε. με το Εμπορικό Επιμελητήριο Ιωαννίνων για τον σχεδιασμό και την εκπόνηση ερευνών και μελετών με θέμα την καταγραφή, καθώς και τη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου αποδήμων Ηπειρωτισσών και Ηπειρωτών επιχειρηματιών με στόχο την οικονομική ανάπτυξη της Ηπείρου και της διασποράς του ηπειρωτικού ελληνισμού.
     
  6. Η ολομέλεια της Συνδιάσκεψης χαιρετίζει την συνεργασία του Π.Σ.Η.Ε. με το Παν/μιο Ιωαννίνων για τον σχεδιασμό και την εκπόνηση ερευνών και μελετών με στόχο την καταγραφή της ιστορίας, καθώς και της πολιτισμικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής δράσης και συγκρότησης των απόδημων Ηπειρωτισσών και Ηπειρωτών.

Η επιτροπή Πορισμάτων

  • Γκατζογιάννης Νικόλαος
  • Δήμου Χρυσόστομος
  • Δρ. Γαλανός Ηλίας
  • Καράσας Χρίστος
  • Τζούμπανος Δημήτριος
  • Νασίκας Αθανάσιος
  • Γκαλίτσης Φώτιος
  • Βάρνας Δημήτριος
  • Πήλιος Δημήτριος

 

επιστροφή