English
Ελληνικά
 
 

Greek News Online - Οι απόδημοι Ηπειρώτες συσπειρώνονται για την πρόοδο της ιδιαίτερης πατρίδα τους

Greek News Online

Αναφορά της ηλεκτρονικής εφημερίδας Greek News Online στην 1η Π.Σ.Η.Ε.

Οι απόδημοι Ηπειρώτες συσπειρώνονται για την πρόοδο της ιδιαίτερης πατρίδα τους

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 1ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ηπειρωτών του Εξωτερικού

Ιωάννινα.- Με το αποχαιρετιστήριο δείπνο που παρέθεσε το βράδυ της Κυριακής ο Νομάρχης Ιωαννίνων Αλέκος Καχριμάνης προς τιμή των 350 αντιπροσώπων απ΄ όλο τον κόσμο και των οικογενειών τους, που βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ οι εργασίες της 1ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ηπειρωτών του Εξωτερικού.

Την Κυριακή, οι εργασίες της Συνδιάσκεψης επικεντρώθηκαν στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Οι εισηγήσεις ξεκίνησαν στις δέκα το πρωί, με τον Πρόεδρο της Ομόνοιας Γιάννη Γιάννη, που μετέφερε μία συνοπτική εικόνα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Ο Πρόεδρος του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βαγγέλης Ντούλες, μίλησε με θέμα την πολιτική της μειονότητας ενώ στα ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτήτων που ζουν στην Αλβανία, αναφέρθηκε η κ. Κωνσταντίνα Μπεζιάνη, Διευθύντρια των μειονοτήτων στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

"Οι διεθνείς συμβάσεις και τα δικαιώματα του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού" ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο λέκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Θεοφάνης Μαλκίδης, ενώ οι εργασίες έκλεισαν με την ομιλία του Προέδρου της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής Μιχάλη Σέρβου, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο της Ηπειρωτικής Ομογένειας στην ανάπτυξη του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Το μεσημέρι συζητήθηκαν διάφορα οργανωτικά θέματα της Ηπειρωτικής Ομογένειας.

Η θεματολογία της Συνδιάσκεψης - που ήταν υπό την αιγίδα του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια - εστιάστηκε στην Ηπειρωτική Ομογένεια, στην Ήπειρο ανά τον κόσμο, στο επιχειρησιακό περιβάλλον και τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ήπειρο, όπως και στην Ελληνική μειονότητα στη Βόρειο Ήπειρο και στον Βορειο-ηπειρωτικό Ελληνισμό.

Στόχος ήταν μέσα από την πρώτη Παγκόσμια Συνδιάσκεψη να βρεθεί ο τρόπος και να προσδιοριστούν τα μέσα ώστε η αποδημία να έχει λόγο και παρουσία στα τεκταινόμενα της περιοχής και να συμβάλλει από την δική της πλευρά ώστε να αναδειχθούν οι δυνατότητες που προσφέρει σήμερα η περιοχή τόσο στον τομέα των επενδύσεων, όσο και του τουρισμού.

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης ξεκίνησαν την Παρασκευή το πρωί, με τις ευλογίες του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου, ο οποίος κάλεσε τους απόδημους να μην αντιμετωπίζουν την Ήπειρο ως ένα πάσχον μέρος, αλλά ως ένα τμήμα της οικουμένης και κυρίως με αφοβία για το μέλλον.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Νικόλαος Γκόντας, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στους Ηπειρώτες της διασποράς οι οποίοι αν και μεγαλούργησαν δεν λησμόνησαν την μάννα γη η οποία ανά πάσα στιγμή τους καρτερεί. Ο κ. Γκόντας είπε μεταξύ άλλων:

    «.. Η Ήπειρος είναι η μοναδική γωνιά της χώρας που έχει τον πληθυσμό της εκτός πατρίδας. Η 1η συνδιάσκεψη είναι ένα μεγάλο βήμα ν΄ ανοίξει επιτέλους ο δρόμος της επιστροφής για πολλούς συμπατριώτες. Η Ήπειρος με τα μικρά και μεγάλα έργα και με την άρση της απομόνωσης, έστω και καθυστερημένα, είναι όχι μόνο ως μια ζωτική περιοχή της χώρας μας αλλά και ως ένας στρατηγικός χώρος για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Η προσφορά των Ηπειρωτών στο Έθνος με τους Εθνικούς ευεργέτες, σηματοδοτεί ακόμη και σήμερα το απαράμιλλο Ηπειρωτικό πνεύμα και την μεγάλη προσφορά των ξενιτεμένων Ηπειρωτών. Η μάννα γη νιώθει απέναντί τους σαν τη μάννα που η ανέχεια και η φτώχεια την αναγκάζει να διώξει τα παιδιά για υιοθεσία προκειμένου να έχουν καλύτερη μοίρα. Γι΄ αυτό και νιώθει απέναντί τους διπλό τον πόνο».

Εκ μέρους των διοργανωτών, χαιρέτισαν οι κύριοι Νίκος Γκατζογιάννης και Χρυσόστομος Δήμου.

"Εμείς οι Ηπειρώτες του εξωτερικού, αγαπούμε την πατρίδα μας όσο και αυτοί που μένουν εδώ. Ο στόχος μας είναι κοινός. Η ανάπτυξη και η ευημερία της Ηπείρου", σημείωσε ο κ. Γκατζογιάννης, ενώ ο κ. Δήμου σημείωσε ότι όσα επί σειρά ετών δεν έγιναν στην περιοχή, αποτελούν σήμερα το μεγάλο της πλεονέκτημα, αφού μετατρέπονται σε ευκαιρίες ανάπτυξης.

Στον χαιρετισμό του ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ, Δημήτρης Ζαγορίτης, καλωσορίζοντας τους ξενιτεμένους Ηπειρώτες επεσήμανε πως, «η συμβολή των ομογενών μας, των αποδήμων μας ήταν πάντα πολύτιμη και σήμερα είναι καθοριστική. Η δημιουργία προϋποθέτει συνένωση των δυνάμεων. Και μας ενώνουν πολλά. Η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας, οι ρίζες μας, οι στόχοι μας. Η ελληνική, η ηπειρώτικη ψυχή».

Στη συνέχεια ο κ. Ζαγορίτης, αναφέρθηκε και στην ξεχασμένη για πολλά χρόνια Ήπειρο, υπογραμμίζοντας ότι, με το νέο Αναπτυξιακό Νόμο, το ΠΕΠ - Ηπείρου, τα ενταγμένα στο 3ο ΚΠΣ έργα, και μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών, ανοίγονται νέοι ορίζοντες για την Ήπειρο, προς την οποία έχει στρέψει και η κυβέρνηση το ενδιαφέρον της, όπως άλλωστε και για ολόκληρη την Περιφέρεια.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ μίλησε ο Γρηγόρης Νιώτης που μετέφερε και τον χαιρετισμό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης στον χαιρετισμό του, αφού παρουσίασε όλα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ηπειρο και αυτά που σχεδιάζονται, επεσήμανε ότι, «Όραμα μας είναι να καταστήσουμε την Ήπειρο πρότυπο ανάπτυξης που θα συνδυάζει την ανάπτυξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της με παράλληλη ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον. Να αναδειχθεί η Περιφέρεια Ηπείρου ως ισότιμη απέναντι στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές».

Στόχος της πολιτικής της κυβέρνησης είναι να ενισχύσουμε τη διεθνή σχέση της Ελλάδας. να προωθήσουμε τη διεθνή συνεργασία και να αναπτύξουμε τις σχέσεις με τους ομογενείς μας. Αυτό τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη της πρώτης παγκόσμιας συνδιάσκεψης Ηπειρωτών Εξωτερικού».

Η κ. Μπακογιάννη ανέλυσε και την εξωτερική πολιτική δίνοντας έμφαση στην ελληνική μειονότητα στην Αλβανία που αποτελεί και την γέφυρα φιλίας με την γειτονική χώρα, στην επίλυση του κυπριακού, στην διπλωματία του Αιγαίου και στην διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση στα Βαλκάνια.
Συνεχίζοντας η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η στήριξη της περιφέρειας είναι ένα στοίχημα για την κυβέρνηση που όλοι θέλουν να κερδηθεί και κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Ηπειρο κάλεσε και τους ξενιτεμένους Ηπειρώτες να επενδύσουν στην περιοχή που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια και μετατρέπεται σε ένα διεθνές σταυροδρόμι Ανατολής - Δύσης.

Μετά την κ. Μπακογιάννη χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας που μετέφερε και το μήνυμα του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Ο κ. Καραμανλής, στον χαιρετισμό που ανέγνωσε ο κ. Σιούφας, τονίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά αφού θεμελιώθηκε και βελτιώνεται διαρκώς το αναπτυξιακό πρότυπο, που ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα του Ελληνα, βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας και ενισχύει την εξωστρέφεια της οικονομίας μας. «Εφαρμόζουμε», τονίζει ο κ. Καραμανλής, «εθνική στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης που εγγυάται δυναμική, βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα. Προωθούμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις μακριά από δόγματα και ιδεοληψίες, διασφαλίζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο. Οι πολιτικές μας αποδίδουν ήδη απτά αποτελέσματα. Είμαστε σίγουροι πως έρχονται καλύτερες ημέρες για όλους όσους ζουν και εργάζονται στον τόπο μας. Η Ελλάδα βγαίνει δυναμικά στη νέα εποχή. Η Ελλάδα αλλάζει. Η Ηπειρος αλλάζει. Εργα πνοής σε ολόκληρη την Ηπειρο αλλάζουν την εικόνα της και διασφαλίζουν μια νέα προοπτική για ολόκληρη την περιοχή. Η Ηπειρος είναι ήδη στο δρόμο της αναγέννησης, της ανάπτυξης και της προόδου".

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας άνοιξαν τη δεύτερη μέρα της 1ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ηπειρωτών του Εξωτερικού.
Ο κ. Σιούφας στην ομιλία του αναφέρθηκε στην εθνική στρατηγική για την περιφερειακή ανάπτυξη που εφαρμόζει η κυβέρνηση, εστιάζοντας το ενδιαφέρον για την Ηπειρο και αναλύοντας το νέο αναπτυξιακό νόμο για την περιφέρεια, ο οποίος σε σχέση με τον προηγούμενο είναι αυξημένος στις χρηματοδοτήσεις έως και 55%.
Όπως, επισήμανε, στην περιφέρεια της Ηπείρου, εκτός των άλλων, μέχρι το τέλος Ιουνίου είχαν υπαχθεί στο νέο αναπτυξιακό νόμο πάνω από 90 επενδυτικά σχέδια, που ξεπερνούν τα 70 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα" είχαν ενταχθεί 998 επενδυτικές προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 184 εκατομμύρια ευρώ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι απόδημοι παρακολούθησαν την ομιλία του υφυπουργού Οικονομικών Αντώνη Μπέζα, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε φορολογικά θέματα που τους αφορούν.
Όπως τόνισε ο κ. Μπέζας, η πιο ουσιαστική φορολογική παρέμβαση προς όφελος των αποδήμων είναι οι συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας. Κατά την τελευταία διετία, υπογράφθηκαν ή τέθηκαν σε εφαρμογή δέκα τέτοιες συμβάσεις, με σημαντικότερη την αναθεώρηση αυτής με το Βέλγιο, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό τους σε 44. Στο στάδιο των διαπραγματεύσεων βρίσκονται συμβάσεις με 7 ακόμη χώρες, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς, ενώ στο στάδιο της υπογραφής είναι οι συμβάσεις με άλλες 6 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία. Σε διαδικασία κύρωσης είναι συμβάσεις με δύο ακόμη χώρες, ενώ υπό αναθεώρηση τελούν οι παλιότερες συμβάσεις με τις ΗΠΑ, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο κ. Μπέζας τόνισε, επίσης, ότι σύντομα το υπουργείο ετοιμάζει ιστοσελίδα που θα περιλαμβάνει ολόκληρες τις συμβάσεις διπλής φορολογίας.

Στη συνεδρίαση μίλησε, επίσης, και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Τρυφωνίδης.

31/07/2006

Πηγή: © Greek News Online

 

επιστροφή