Στην ομιλία του ο κ. Μπέζας μεταξύ άλλων τόνισε:
«Το ύψος των άμεσων επενδύσεων εξαρτάται τόσο από τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρει μια χώρα, όσο και από την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησής της.
Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα σαφή βελτίωση σε όλους τους επιμέρους δείκτες. Σε σχέση με το 2004, θα έλεγε κανείς ότι η βελτίωση αυτή είναι εντυπωσιακή. Αυτό οφείλεται στη συνεπή εφαρμογή του σχεδίου μας για την οικονομία. Ενός σχεδίου αποτελεσματικού που στοχεύει στην αντιμετώπιση των μεγάλων αδυναμιών που παραλάβαμε. Τα αποτελέσματα είναι χειροπιαστά.
Για να επιτευχθούν τα θετικά αυτά αποτελέσματα χρειάστηκε να προχωρήσουμε σε τομές και μεταρρυθμίσεις που απελευθέρωσαν τις δημιουργικές δυνάμεις τις ελληνικής οικονομίας. Μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις, ήταν η νέα φορολογική πολιτική.
Από το Μάρτιο του 2004, εφαρμόζουμε μια φορολογική πολιτική που στηρίζεται σε μια βασική αρχή. Στη δημιουργία ενός απλού και ξεκάθαρου φορολογικού συστήματος, με στόχους τη τόνωση της επιχειρηματικότητας, την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.
Θεσμοθετήσαμε μέτρα που κάνουν πιο αντικειμενικό το φορολογικό έλεγχο και μειώνουν τη φοροδιαφυγή. Παράλληλα θεσμοθετήσαμε μέτρα που ελαφρύνουν τη συνολική φορολογική επιβάρυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Η Κυβέρνηση αυτή είναι η πρώτη των τελευταίων 20 χρόνων που μειώνει την άμεση φορολογία. Στην α΄ Φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης μειώσαμε τη φορολογία στις επιχειρήσεις , στη β΄ Φάση - που θα νομοθετηθεί εντός του 2006 και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2007- θα μειώσουμε τη φορολογία σε μισθωτούς, συνταξιούχους και φυσικά πρόσωπα».
«Στην πρώτη περίοδο της νέας διακυβέρνησης λάβαμε φορολογικά μέτρα που ενισχύουν την ανάπτυξη και την απασχόληση, με έμφαση στις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες, που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων της χώρας και φυσικά τη ραχοκοκαλιά του παραγωγικού ιστού Περιφερειών, όπως είναι η Ήπειρος.
-
Μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές για τις ΑΕ και ΕΠΕ από το 35% το 2004, σε 32% το 2005, σε 29% το 2006 και σε 25% το 2007. Για 700.000 επιχειρήσεις μικρότερου μεγέθους ΕΕ και ΟΕ από το 25% το 2004, σε 24% το 2005, 22% το 2006 και 20% το 2007.
-
Απαλλάξαμε από το τεκμήριο της δαπάνης για αγορά πάγιου εξοπλισμού όσους ασκούν ελεύθερο επάγγελμα ή έχουν ατομική επιχείρηση, με σκοπό τη διευκόλυνση των επενδύσεων.
-
Μειώσαμε στο μισό το ποσοστό προκαταβολής φόρου, κατά τα πρώτα τρία έτη της δραστηριότητάς τους, για τις καινούριες προσωπικές εταιρίες και τις κοινοπραξίες, ώστε να διευκολύνουμε τις νέες επιχειρήσεις που έχουν χαμηλή ρευστότητα.
-
Δώσαμε κίνητρα για τη συγχώνευση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μειώνοντας κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες το φορολογικό τους συντελεστή το έτος της συγχώνευσης και κατά 5 μονάδες τον επόμενο χρόνο.
-
Αυξήσαμε από 600 σε 1.200 ευρώ το ανώτατο όριο για τα πάγια που μπορούν να αποσβεστούν εξ΄ ολοκλήρου μέσα σε μια χρήση.
-
Αυξήσαμε το αφορολόγητο όριο των ελευθέρων επαγγελματιών από 8.400 σε 9.500 ευρώ.
-
Θεσπίσαμε τη μεταφορά των ζημιών χρήσεως σε επόμενες χρήσεις, για τις μικρότερες επιχειρήσεις.
-
Τέλος, προχωρήσαμε σε μια ακόμη σημαντική ελάφρυνση καταργώντας από 1-1-2005, τα τέλη χαρτοσήμου για τα καθαρά κέρδη των ΟΕ, ΕΕ και ΕΠΕ.
Λάβαμε επίσης σημαντικά φορολογικά μέτρα που δίνουν κίνητρα για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού. Μειώσαμε τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων με το 50% των δαπανών που επένδυσαν σε έρευνα και τεχνολογία και οι οποίες υπερέβησαν αυτές του προηγούμενου χρόνου. Αναγνωρίσαμε επίσης ως εκπιπτόμενες, τις δαπάνες επιμόρφωσης εργαζομένων και τις δαπάνες για επιβράβευση της απόδοσής τους ».
« Πολλοί συμπατριώτες στην Ήπειρο έχουν ήδη αξιοποιήσει τον ισχύοντα Αναπτυξιακό- Επενδυτικό Νόμο. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες είχαν εγκριθεί 106 επενδυτικά σχέδια, ύψους επένδυσης πάνω από 85 εκατ. ευρώ, από τα οποία δημιουργούνται 380 νέες θέσεις εργασίας, ενώ εκκρεμούν άλλες 61 αιτήσεις ύψους επένδυσης 150 εκατ. ευρώ.
Από τις αρχές του 2007, θα ισχύσει όπως γνωρίζετε ένας νέος Επενδυτικός Νόμος που θα λαμβάνει υπόψη του τις νέες Κατευθυντήριες Γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα και το νέο χάρτη των Περιφερειακών Ενισχύσεων της χώρας, που ήδη έχει σταλεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Θα κινείται στην κατεύθυνση της απλοποίησης των διαδικασιών, της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της περιφερειακής σύγκλισης και της διεύρυνσης των επιλέξιμων επενδύσεων στον τομέα των υπηρεσιών.
Βεβαίως θα πρόκειται για συνέχεια του ισχύοντος Επενδυτικού Νόμου, με κύρια όμως αλλαγή το νέο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Με βάση αυτό το νέο Χάρτη, για την Περιφέρεια Ηπείρου το μέγιστο όριο ενίσχυσης θα μπορεί να φτάνει μέχρι το 40% της επένδυσης, προσαυξανόμενο κατά 10% για τις μεσαίες επιχειρήσεις και 20% για τις μικρές. Δηλαδή, οι μικρές επιχειρήσεις της Ηπείρου, θα μπορούν να λαμβάνουν ενίσχυση μέχρι και το 60% της επένδυσης».
« Έχουμε όμως προχωρήσει και σε δράσεις αποκλειστικά για τους απόδημους, για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα όπως αυτό της ελλιπούς ενημέρωσής τους για φορολογικά και τελωνειακά θέματα.
Αναρτήσαμε στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου μας ιστοσελίδα με εκατοντάδες ερωτήσεις και απαντήσεις για φορολογικά και τελωνειακά θέματα, ώστε να μπορούν να ενημερώνονται όλοι, και οι απόδημοι, χωρίς να επισκέπτονται τις ΔΟΥ.
Καθιερώθηκε 2ωρη ζωντανή ενημερωτική εκπομπή από τη ΝΕΤ, η «Φορολογική Πυξίδα» στην οποία απαντώνται ερωτήματα των πολιτών για φορολογικά θέματα. Μέσω του δορυφορικού προγράμματος της ΝΕΤ, οι απόδημοι έχουν πρόσβαση στην εκπομπή, και μπορούν να θέτουν τα ερωτήματά τους στον αέρα.
Έγιναν επισκέψεις κλιμακίων υπαλλήλων του Υπουργείου μας σε ελληνικές πρεσβείες, για να βοηθήσουν τους απόδημους σε φορολογικά θέματα και στην συμπλήρωση των δηλώσεών τους. Με την έγκαιρη αποστολή επαρκούς αριθμού φορολογικών εντύπων στις ελληνικές πρεσβείες αντιμετωπίστηκαν οι ελλείψεις που παρουσιάζονταν στο παρελθόν.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αποδήμων, έχουμε επίσης προχωρήσει στην αναβάθμιση της εξυπηρέτησή τους από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. Η Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού μετακόμισε πριν από ένα χρόνο σε καινούριο, λειτουργικό κτίριο, η μηχανογράφησή της αναβαθμίστηκε σημαντικά και σήμερα είναι από τις πιο σύγχρονες που υπάρχουν».
« Η πιο ουσιαστική όμως φορολογική παρέμβασή μας προς όφελος των αποδήμων, είναι οι συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας. Κατά την τελευταία διετία υπογράψαμε ή θέσαμε σε εφαρμογή περίπου 10 τέτοιες συμβάσεις - με σημαντικότερη την αναθεώρηση της σύμβασης με το Βέλγιο - ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 44. Στο στάδιο των διαπραγματεύσεων βρίσκονται συμβάσεις με 7 ακόμα χώρες, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς. Στο στάδιο της υπογραφής είναι οι συμβάσεις με άλλες 6 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, σε διαδικασία κύρωσης είναι συμβάσεις με 2 ακόμα χώρες, ενώ υπό αναθεώρηση τελούν επίσης παλαιότερες συμβάσεις με ΗΠΑ, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Για την καλύτερη ενημέρωση των αποδήμων, ετοιμάζουμε ιστοσελίδα, που θα περιλαμβάνει όλες τις συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας.
Οι συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας δίνουν κίνητρα στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της μιας χώρας για επενδύσεις στην άλλη, μέσω της σταθερότητας που εξασφαλίζουν.
Ανεξαρτήτως δηλαδή μεταβολών που επέρχονται στην εσωτερική φορολογική νομοθεσία των χωρών, μετά από τη θέση σε ισχύ της σύμβασης, η φορολόγηση συνεχίζει να γίνεται με τον τρόπο που προβλέπει η σύμβαση.
Μια επίσης ευνοϊκή αρχή των συμβάσεων, είναι η μη διακριτική μεταχείριση των φορολογουμένων. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι οι υπήκοοι του ενός συμβαλλόμενου κράτους δεν επιτρέπεται να έχουν στο άλλο κράτος επαχθέστερη φορολογία ή διαφορετικές υποχρεώσεις από αυτές στις οποίες υπόκεινται οι υπήκοοι του δεύτερου κράτους.
Οι προβλέψεις των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας περιλαμβάνουν τα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν τις επιχειρήσεις μιας χώρας που δραστηριοποιούνται στην άλλη χώρα, όπως η φορολογία εισοδήματος, μερισμάτων, συνδεόμενων εταιριών, τόκων, δικαιωμάτων από εμπορικά σήματα κ.α.».
«Η χώρα μας στη δεκαετία του `80 και οι τότε κυβερνήσεις, στο όνομα μιας πολιτικής που θεωρητικά επιζητούσε την κοινωνική δικαιοσύνη, επιπλέον των μεγάλων πόρων που είχαν στη διάθεσή τους από την Ευρώπη, προχώρησαν σε εκτεταμένο δανεισμό για να στηρίξουν μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Μια πολιτική που υποτίθεται θα οδηγούσε στην κοινωνική δικαιοσύνη.
Στο όνομα αυτής της αποκαλούμενης κοινωνικής δικαιοσύνης διαμόρφωσαν συνθήκες που ανέστειλαν την οικονομική πρόοδο της χώρας και υπονόμευσαν τελικά την ίδια την κοινωνική συνοχή, εν ονόματι της οποίας υποτίθεται ότι λειτουργούσαν.
Απέναντι σε αυτά τα προβλήματα η Κυβέρνησή μας έχει αναπτύξει από τον Μάρτιο του 2004 ένα σχέδιο για την εξυγίανση της οικονομίας, την ενίσχυση της ανάπτυξης, την αύξηση της απασχόλησης και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής. Και αυτό ακριβώς υλοποιούμε μέσω ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος που ικανοποιεί και τα τρία κριτήρια αποτελεσματικότητας στα οποία αναφέρθηκα.
Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις, η πορεία δηλαδή της χώρας μας προς την πρόοδο, απαιτεί συνεννόηση και συναίνεση, απαιτεί τη συνεργασία όλων μας. Είναι ανάγκη να αντιληφθούμε ότι μπορούμε όλοι μαζί να κάνουμε την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική, πιο δυναμική, περισσότερο εξωστρεφή, περισσότερο φιλική προς τις επενδύσεις.
Στην προσπάθεια αυτή η συμβολή των απόδημων Ηπειρωτών και όλων των απόδημων Ελλήνων είναι ιδιαίτερα σημαντική. Χρειαζόμαστε τη συνδρομή σας για να φέρουμε σε πέρας αυτό το μεγάλο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη».
|