Βάσει αρχαιολογικών ανασκαφών, η Ήπειρος είναι ένα από τα παλαιότερα οργανωμένα, κατοικημένα τμήματα της Ελλάδας. Η ονομασία Ήπειρος προέρχεται από τη φράση «Άπειρος Γαία», αφού ουσιαστικά μέχρι το 1913 το όνομα υποδείκνυε την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή η οποία εκτείνεται μέχρι το κέντρο της περιοχής όπου σήμερα καταλαμβάνει η Αλβανία.
Η Ήπειρος απελευθερώθηκε κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων του 1912-1913. Υπήρξε πάντοτε ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της βορειοδυτικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Η Περιφέρεια Ηπείρου στο βορειοδυτικό τμήμα της Ελλάδας είναι μία από τις 13 Περιφέρειες της χώρας και διαιρείται σε τέσσερις διοικητικές περιοχές: τους νομούς Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας Καλύπτει μια περιοχή 9.223 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Είναι η πιο ορεινή περιοχή της Ελλάδας, όπου τα ορεινά τμήματα καλύπτουν το 70% της συνολικής της έκτασης ενώ τα πεδινά μόνο το 15%. Βάσει της απογραφής του 2011 ο πληθυσμός της Ηπείρου ανερχόταν σε 336.856 χιλιάδες κατοίκους και η πυκνότητα του πληθυσμού είναι 36,60 κάτοικοι ανά τ. χλμ.. Η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσά της είναι τα Ιωάννινα.
Η οικονομική δραστηριότητας στην Περιφέρεια παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στον πρωτογενή τομέα εξειδικεύεται στην κτηνοτροφία όπου η αιγοπροβατοτροφία και η πτηνοτροφία κατέχουν εξέχουσα θέση στο σύνολο της εγχώριας παραγωγής. Επίσης σημαντικές δραστηριότητες είναι τα εσπεριδοειδή, τα κτηνοτροφικά φυτά, η αλιεία και η δασοκομία. Τα ¾ της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας της Περιφέρειας συγκεντρώνονται στις περιφερειακές ενότητες Άρτας και Πρέβεζας. Στον δευτερογενή τομέα η πλειοψηφία των μεταποιητικών μονάδων της περιοχής δραστηριοποιείται κυρίως στην επεξεργασία των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, της κτηνοτροφίας και της γεωργικής παραγωγής και των πρώτων υλών. Ο τριτογενής τομέας κατέχει σημαντικό ρόλο τόσο με βάση τη συμμετοχή του στη συνολική απασχόληση όσο και στη διαμόρφωση του συνολικού ΑΕΠ της περιφερειακής οικονομίας. Οι κυριότεροι επιμέρους κλάδοι αφορούν στις μεταφορές, το εμπόριο, τον τουρισμό, την υγεία και την εκπαίδευση, τη δημόσια διοίκηση κα. Ιδιαίτερα η τουριστική βιομηχανία θεωρείται για την Ήπειρο σημαντικός πλουτοπαραγωγικός πόρος.
Η Ήπειρος είναι η πατρίδα πολλών ιστορικών μνημείων όλων των περιόδων: αρχαίων, ρωμαϊκών, βυζαντινών και μεταβυζαντινών. Το απαράμιλλο φυσικό κάλος της περιοχής και η πολιτιστική κληρονομιά της Περιφέρειας αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες προσέλκυσης επισκεπτών όλη τη διάρκεια του χρόνου.